Caproc IoT - käyttökohteita

Innovatiiviset anturit tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Rajattomasti mahdollisuuksia

Langaton vähän virtaa kuluttava antureiden teknologia antaa uusia mahdollisuuksia siellä missä se ei ollut ennen mahdollista tai liian kallista toteuttaa. Tällä sivulla on muutama esimerkki käyttökohteista. Ota rohkeasti yhteyttä myös silloin, jos et löydä etsimääsi. Käydään ideasi läpi ja haetaan yhdessä ratkaisu!

ota yhteyttä

Vedenpinnan ja -laadun seuranta

Langattomien Caproc-laitteiden valikoimassa on nyt paljon erilaisia antureita vedenpinnan ja -laadun seurantaan. 

Säästä aikaa ja rahaa

Pohjaveden säännöllinen pinnan seuranta ja raportointi on pohjavettä käyttäville vesilaitoksille pakollista. Mittausputkia on yleensä laajalla alueella ja hankalissa paikoissa. Langattomalla automaattisella pinnanseurannalla säästät helposti aikaa ja rahaa sekä vältyt mittausvirheiltä.

Vesihuollon jäte- ja puhtaan veden laadun seuranta

Vesihuollon toimikenttä on laaja. Kaivot, pumppaamot ja putkiverkostot ulottuvat usein alueille, joissa ei ole sähköä tai olemassa olevaa tietoliikenneyhteyttä. Näissä kohteissa langaton paristokäyttöinen toimilaite yhdistettynä laadukkaisiin antureihin on lyömätön yhdistelmä. 

Kalankasvatus

Vedenlaadun seuranta on oleellinen osa laadukasta kalankasvatusta. Puhtaalla ja hapekkaalla vedellä varmistetaan terveelliset olosuhteen kaloille ja sitä kautta hyvä laatu. Kasvatusaltaat ovat laajalla alueella, joten langattomuuden hyödyt ovat kiistattomat. 

Aidosti langaton kaikkialla

Paristokäyttöiset langattomat anturit toimivat koko maan kattavissa IoT-verkoissa, joten et tarvitse WiFi-verkkoa tai muutakaan erillistä tietoliikenneratkaisua.

Teollisuuden kunnossapito – värinän ja lämpötilan mittaus

Toimilaitteiden kunnonvalvonta on ennakkohuollon tärkeimipiä tehtäviä, jolla varmistetaan, että laitteisto pysyy toimintakuntoisena ja mahdollisiin poikkeamiin reagoidaan ajoissa ennen kuin ongelmia pääsee syntymään. Tehtaissa ja voimalaitoksissa on paljon sähkömoottoreita, pumppuja, ilmanvaihtolaitteita, laakereita ja muita laitteita, joiden kunnonvalvonnassa värinän ja lämpötilan seuranta on tärkeässä roolissa. 

Aidosti langaton ratkaisu ilman paikallista verkkoa tai ylimääräisiä tukiasemia

Et tarvitse ylimääräisiä tukiasemia, jotka vaativat vähintään sähkön syötön ja erillisen asennuksen. Käyttämämme anturit toimivat paristoilla kansallisessa LoRaWAN IoT-verkossa.

 

Helppo ja nopea ottaa käyttöön

Asentaminen ja käyttöönotto ei tästä juuri helpommaksi muutu. Ylimääräisiä tukiasemia ja paikallisia verkkoja ei tarvita. Anturit toimitetaan käyttövalmiina, joten laitat vain virran päälle ja asennat toimilaitteeseen.  

 

Monta asennusvaihtoehtoa

Anturin voit asentaa laitteeseen usealla eri tavalla.

 • Magneettijalusta (kuvassa). Lisävarusteena saatava magneettijalusta kierretään anturin pohjaan. Magneetti kiinnittyy tukevasti mitattavaan laitteeseen.
 • Liimaus. Lisävarusteena saatava jalusta kierretään anturin pohjaan. Jalusta liimataan mitattavaan laitteeseen tarkoitukseen sopivalla liimalla.
 • Suoraan toimilaitteeseen. Anturin mukana toimitetaan kiinnitystä varten kierteellä varustettu nasta.

 

Paristoilla 2 vuotta

Anturit kuluttavat vähän sähköä, jonka ansiosta paristot kestävät n. 2 vuotta.

Toimilaitteen ongelmien havaitseminen

Vikaantumisen eteneminen havaitaan tyypillisesti värinän kasvuna ja lämpötilan nousuna, joten näiden suureiden jatkuva seuranta antaa mahdollisuuden reagoida kehittyviin ongelmatilanteisiin. 

Mitattavat arvot

Anturi mittaa monipuolisesti värinää ja pinnan lämpötilaa.

Seuraavat värinään liittyvät arvot mitataan ja visualisoidaan järjestelmässä:

 • Velocity RMS (mm/s)
 • Acceleration RMS (g)
 • Acceleration Peak (g)
 • Kurtosis
 • Crest factor
 • Skewness
 • Standard Deviation
 • Displacement (μm)

 

Hälytysrajat ja ilmoitukset

Jokaiselle mitattavalle arvolle voi asettaa hälytysrajat ja kriittiset hälytysrajat. Järjestelmä ilmoittaa raja-arvojen ylityksestä tai alituksesta sähköpostilla ja kriittisissä tapauksissa myös tekstiviestillä.

   

  Advantech WISE-2410

  Käytämme Advantech WISE-2410 antureita osana järjestelmäkokonaisuuttamme. Alla olevasta linkistä löydät lisää tietoa anturista valmistajan sivuilta (englanniksi)

  https://buy.advantech.eu/SRP-IoT-Gateways/IoT-Gateways-Devices-IoT-Sensor-Nodes/model-WISE-2410-EA.htm

    

   Kuvassa Advantech WISE-2410 värinää ja pinnan lämpötilaa mittaava langaton anturi.

   Teollisuuden kunnossapito – sulkuventtiilien asennon tunnistaminen

   Hyödyllinen ratkaisu erityisesti kunnossapitotöiden jälkeen, kun palataan normaaliin toimintaan ja kaikkien venttiilien pitää olla oikeassa asennossa. Säästää myös aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse varmistella paikan päällä onko kaikki kuten pitää.

   Vesilaitoksilla, energiayhtiöillä, sähkölaitoksilla ja tuotantolaitoksilla on paljon erilaisia pumppaamoja, verkostoja ja toimilaitteita laajalla alueella. Täysin langaton etävalvonta säästää aikaa ja rahaa.

   Aidosti langaton ratkaisu ilman paikallista verkkoa tai ylimääräisiä tukiasemia

   Et tarvitse ylimääräisiä tukiasemia, jotka vaativat vähintään sähkön syötön ja erillisen asennuksen. Käyttämämme anturit toimivat paristoilla Digita Oy:n rakentamassa kansallisessa LoRaWAN IoT-verkossa.

    

   Helppo ja nopea ottaa käyttöön

   Asentaminen ja käyttöönotto ei tästä juuri helpommaksi muutu. Ylimääräisiä tukiasemia ja paikallisia verkkoja ei tarvita. Anturit toimitetaan käyttövalmiina, joten asennat vain anturin sulkuventtiilin kahvaan.   

    

   Toimii kaikissa venttiilin asennoissa

   Anturi toimii kaikissa venttiilin asennuskulmissa. Pysty, vaaka tai jotain muuta. Ei ole myöskään väliä mihin suuntaan venttiili sulkeutuu tai avautuu. Järjestelmässä ”opetetaan” mikä asento on auki ja mikä on kiinni. 

    

   Paristoilla 5 vuotta

   Anturit kuluttavat vähän sähköä, jonka ansiosta paristot kestävät n. 5 vuotta.

   Hälytykset ja ilmoitukset

   Venttiilin asennon muutoksille voi asettaa hälytyksiä. Ilmoitetusta asennosta poikkeaminen tai halutun asennon saavuttaminen. 

     

    Venttiilit kartalla

    Venttiilit saadaan myös karttanäkymään. Erilaisilla symboleilla ja väreillä ilmaistaan auki tai kiinni tila, joka helpottaa kokonaisuuden havainnointia. Karttanäkymä on hyödyllinen toiminto, jos toimilaitteita on maantieteellisesti eri paikoissa. Kuten vesilaitokset, energiayhtiö ja sähkölaitokset.

      

     Olosuhteiden valvonta kotona, töissä tai mökillä

     Olosuhdeanturilla voi mitata huoneiden ja tilojen lämpötilaa, kosteutta ja muita ilmanlaatuun liittyviä arvoja. 

     Säästä energiaa ja huolehdi ilmanlaadusta

     Voit säätää mitattujen arvojen perusteella esim. ilmanvaihtoa, lämmitystä tai viilennystä. 

     Mökille tai veneeseen

     Langaton paristokäyttöinen olosuhdeanturi valvoo myös kesämökkisi ja veneesi tiloja. Voit asettaa esimerkiksi ilmankosteudelle hälytysrajat, jolloin olet kartalla mahdollisesta homehtumisriskistä. Sähkötön kesämökkisikin on helposti seurannassasi vaikka kotisohvalta.

     Aidosti langaton kaikkialla

     Paristokäyttöiset langattomat anturit toimivat koko maan kattavissa IoT-verkoissa, joten et tarvitse WiFi-verkkoa tai muutakaan erillistä tietoliikenneratkaisua.

     Arvokkaiden laitteiden tai työkalujen seuranta (tulossa)

      

     GPS paikannus

     Älykkäällä GPS-seurantalaitteella voit valvoa missä arvokas laitteesi tai työkalusi sijaitsee. Työkalujen etsimiseen ei kulu enää aikaa, kun tiedät tarkkaan missä etsimäsi laite sijaitsee.

     Kestää olosuhteita

     IP67 luokituksen ansiosta anturit ovat vesitiiviitä ja kestävät hyvin Suomen haastavia olosuhteita.

     Varkauksien varalta

     Arvotavarasi ei ole pitkään varkaiden käsissä, kun järjestelmä ilmoittaa luvattomasta liikkeestä ja näet kartalta mihin laite on viety..

     Veneeseen tai peräkärryyn

     Pienen kokonsa ja lisävarusteena saatavien magneettien avulla asennat GPS seurantalaitteen helposti esimerkiksi veneeseen tai peräkärryyn.

     Aidosti langaton kaikkialla

     Paristokäyttöiset langattomat anturit toimivat koko maan kattavissa IoT-verkoissa, joten et tarvitse WiFi-verkkoa tai muutakaan erillistä tietoliikenneratkaisua.

     Säiliöiden, altaiden ja vesistöjen pinnan mittaus

     Langattomat ultraäänianturit sopivat hienosti erilaisten pintojen ja etäisyyksien mittaukseen. Caproc IoT-järjestelmän avulla seuraat säiliöiden ja pintojen tilaa mistä vain ja saat halutessasi ilmoituksen esimerkiksi lokasäiliön tyhjennystarpeesta. 

     Lokasäiliöt

     Lokasäiliöt ovat ratkaisu haja-asutusalueen tai kesämökkien jätevesien ja lietteen keräämiseen. Säiliöt tyhjennetään tyypillisesti kiintein aikavälein riippumatta onko tyhjennykselle tarvetta vai ei. Langattomalla ultraäänianturilla voit seurata säiliön täyttöastetta ja huolehdit tyhjennyksestä vain tarpeen mukaan. Voit säätää järjestelmän ilmoittamaan tyhjennystarpeesta, jolloin säiliö ei pääse täyttymään liikaa eikä säiliötä tyhjennetä turhaan.

     Polttoaine- tai kemikaalitankit

     Ultraäänianturi sopii loistavasti erilaisten tankkien täyttöasteen seurantaan. Markkinoilta löytyy malleja, jotka voi kiinnittää esimerkiksi täyttökorkin tilalle. Voit säätää järjestelmän ilmoittamaan esimerkiksi maansiirtotyömaalla olevan polttoainetankin täyttötarpeesta. 

     Altaiden tai vesistöjen pinnan mittaus

     Aidosti langattomilla paristokäyttöisillä Ultraääniantureilla on helppo seurata laajojen alueiden vedenpinnan vaihteluita. Anturit säädetään Caproc IoT-järjestelmässä asennus hetkellä olevan vedenpinnan mukaan asennuskorkeus huomioiden. Näin voidaan seurata saman vesistön pinnan vaihteluita useammasta mittauskohteesta. 

     Aidosti langaton kaikkialla

     Paristokäyttöiset langattomat anturit toimivat koko maan kattavissa IoT-verkoissa, joten et tarvitse WiFi-verkkoa tai muutakaan erillistä tietoliikenneratkaisua.

     Jäteastioiden seuranta

     Langattomilla optisilla ja ultraääniantureilla voi myös mitata jäteastioiden täyttöastetta. Säästät rahaa ja luontoa optimoimalla tyhjennyskäynnit.

     Reaaliaikainen täyttöaste

     Jäteastian täyttöasteen seurannalla voi optimoida tyhjennyskäynnit todellisen tilanteen mukaisesti. 

     Pääset eroon ylitse pursuavista astioista

     Järjestelmä ilmoittaa, kun tyhjennys on ajankohtainen. Jäteastiat eivät pääse näin täyttymään liikaa.

     Säästät rahaa ja luontoa

     Säästät kustannuksissa ja pienennät roska-autoista aiheutuvia päästöjä tyhjentämällä astiat vain silloin, kun on tarvetta.

     Aidosti langaton kaikkialla

     Paristokäyttöiset langattomat anturit toimivat koko maan kattavissa IoT-verkoissa, joten et tarvitse WiFi-verkkoa tai muutakaan erillistä tietoliikenneratkaisua.

     Ota yhteyttä!

     13 + 10 =

     Osoite

     Vintilänkatu 20, 15680 Lahti

     Soita

     +358 40 5562176

     Sähköposti